6.Sınıf Destek ve Hareket Sistemi Konu Özeti

6.sınıf destek ve hareket sistemi konu özeti sayfasına hoş geldiniz arkadaşlar. Bu sayfa içerisinde 6.sınıf vücudumuzdaki sistemler ünitesinin ilk konusu olan destek ve hareket sistemini öğreneceğiniz.
Destek ve Hareket Sistemi Ders Notu


6.sınıf destek ve hareket sistemi konu özeti sayesinde eksik bilgilerinizi kapatabileceksiniz. Dikkatli bir şekilde okuyalım.

Destek ve Hareket Sistemi Konu Anlatımı


Canlıların en küçük yapı biriminin hücre olduğunu, hücrelerin bir araya gelerek dokuları, dokuların bir araya gelerek organları, organların bir araya gelerek sistemleri oluşturduğunu öğrenmiştik

Destek ve hareket sistemi


İnsan vücudunda destek ve hareket sistemi, dolaşım sistemi, bağışıklık sistemi, solunum sistemi, sindirim sistemi, boşaltım sistemi, üreme sistemi, denetleyici ve düzenleyici sistemler gibi sistemler bulunur. Bu sistemler insan vücudunda düzenli ve uyumlu bir şekilde çalışırlar. İnsan vücudundaki herhangi bir sistemin ya da sistemleri oluşturan organlardan herhangi birinin görevini yapamaması, vücudun çalışma düzenini bozar ve canlı vücudu hastalanır. Vücudumuza şekil kazandıran, diklik ve desteklik veren ve hareket etmemizi sağlayan sisteme destek ve hareket sistemi denir



Anlaşılacağı gibi destek ve hareket sistemimiz iskelet sistemi ve kas siteminin bir araya gelmesinden, iskelet sistemimiz ise kemikler ve eklem denilen yapılardan meydana gelmiştir. Kısacası destek ve hareket sistemimiz kemikler, eklemler ve kaslardan meydana gelmiştir.


İskelet Sistemi

İnsan vücudundaki kemiklerin ve eklemlerin birleşerek oluşturduğu sisteme iskelet sistemi denir. İskelet sistemi, insan vücudunun çatısını oluşturan sert ve dayanıklı bir yapıdır. 206 kemikten meydana gelmiştir.


İskeletin görevleri:

• Vücudun hareketini sağlar.
• Beyin, kalp ve akciğer gibi hassas organları korur.
• Vücudun dik durmasını sağlar ve vücuda şekil verir.
• İçerisinde bulunan kırmızı kemik iliği ile kan hücreleri üretir.
• Vücudumuz için gerekli kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller kemiklerde depo edilir.

Kemiğin Yapısı ve Çeşitleri

Kemiğin yapısında bulunan kısımlar aşağıdaki gibidir.
  1. Kemik Zarı
  2. Sert Kemik
  3. Sarı Kemik İliği
  4. Süngerimsi Kemik
  5. Kırmızı Kemik İliği
  6. Kıkırdak
Kemiğin Yapısı


İsterseniz şimdi gelin hep birlikte kemiğin yapısında bulunan kısımları daha detaylı inceleyelim.

1) Kemik Zarı

Kemik Zarı kemiğin en dış kısmında bulunan yapı kemik zarıdır. Buna ayrıca periost da denir. Kemiği tamamen sarmıştır.


Kemik Zarı


Kemik zarının görevleri:

1-Kemiğin enine büyümesini sağlar.
2-Kemiğin beslenmesinde rol oynar.
3-Kırılan kemiğin onarılmasını sağlar.

2) Sert Kemik

Sert kemiği orta kısmından kırdığımızda karşımıza sarı renkli bir yapı çıkar bu yapıya sarı kemik iliği denir. Bu yapının görevi yağ depolamaktır.(rengini de bu görevinden almıştır) Bu görevinin dışında kırmızı kemik iliği yetersiz kalırsa onun yerine kan hücresi üretir. (sadece uzun kemiklerde bulunur)


Sert Kemik

3) Süngerimsi Kemik

Sert Kemiği baş kısmında kırdığımızda karşımıza sünger şeklinde yumuşak bir yapı çıkar bu yapıya süngerimsi kemik denir. Bu dokuya süngerimsi kemik dokusu diyoruz çünkü süngere benzer gözenekli bir yapısı vardır.(Bulaşık süngeri gibi) Bu boşluklar sayesinde kemiğin ağır olması engellenmiş olur!


Süngerimsi Kemik

4) Kırmızı Kemik İliği

Süngerimsi kemiğin içerisinde kırmızı kemik iliği onun da içinde kan damarları bulunur. Bu yüzden kırmızı renkte görünür. Kırmızı kemik iliği kan hücreleri (alyuvar) üretir


Kırmızı Kemik İliği

5) Kıkırdak

Kemiklerin uç kısmında bulunan beyaz renkli düz ve kaygan olan yapıya denir

Kıkırdak Kemik


Kıkırdak sayesinde; eklem yerlerindeki kemiklerin birbirine sürtünüp aşınması önlenir. Eklem yerlerindeki kemiklerin hareketi kolaylaşır. Bulunduğu yere şekil verir. Ayrıca kıkırdak kemiklerin boyuna uzamasını da sağlar ve bizler de bu sayede uzamış oluruz.


Kemik Çeşitleri:

Kemikler şekillerine göre uzun, kısa, yassı, düzensiz olarak 4 gruba ayrılır


Kemik Çeşitleri


1) Uzun Kemikler

Uzun görünüşlü kemiklerdir. Boyları enlerine ve kalınlıklarına göre fazla olan kemiklerdir. Vücudun hareketi genelde bu kemiklerle sağlanır.Ön kol, dirsek, pazı, uyluk, kaval, parmak ve baldır kemikleri bu gruba girer.

Uzun Kemikler


Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski